Историческа ретроспекция и тенденции в развитието на Националните счетоводни стандарти в България - Савова, Камелия (Научни трудове, 2022)
Целта на изследването е да представи еволюцията и тенденциите на развитие и приложение на Националните счетоводни в България. Методологията на изследването се основава на общите принципи на познанието като се прилага системният подход, методите на анализ и синтез, на емпиричното проучване и обобщаване, на сравнителния графичен анализ. Резулататите от изследването са за възникването и развитието на Националните счетоводни стандарти в България, за динамиката в броя на предприятията, които ги прилагат като счетоводна база, за структурата на икономиката според категориите предприятия, определени в Закона за счетоводството. Изводите от изследването са с полза за историята и теорията на счетоводството в България, за държавните органи с отношение към счетоводното законодателство, за професионалните организации, участващи в еволюцията и усъвършенстването на Националните счетоводни стандарти.
Keywords: Национални счетоводни стандарти; Закон за счетоводството; Категории предприятия; България