Специфични особености на дейността на актюерите на застрахователните компании в условия на дигитализация - Григоров, Симеон (Научни трудове, 2022)
Специфичните особености на дейността на актюерите в застраховането са свързани с важната им роля в осигуряването на ефективни системи на управление в условия на дигитализация. Техните доклади, анализи и препоръки стават още по-необходими за застрахователните компании в новата дигитална ера. Дигитализацията поставя сериозни предизвикателства пред застрахователните компании. Те трябва да се справят с постоянно променящите се информационни масиви от данни, които се налага да бъдат обработвани, систематизирани, анализирани и обобщавани за нуждите на управлението и държавния застрахователен надзор. Актюерите имат задълбочен опит в обобщаването и анализирането на данните от застрахователните операции, а експертните им технически съвети са от изключително значение за застрахователните компании. В новите дигитални екосистеми актюерите предоставят експертни познания по моделиране и оптимизиране на прогнози, подпомагат вземането на бързи, адекватни и интелигентни решения, както в сферата на застраховането, така и в сферата на мениджмънта и управлението на застрахователните, финансовите и бизнес рисковете, които съпътстват дейността на застрахователните компании.
Keywords: Актюери; Застраховане; Дигитизация