Роля на маркировката върху устойчивото потребление на пресни плодове и зеленчуци - Пашова, Събка; Радев, Радослав (Научни трудове, 2022)
Целта на настоящото изследване е да се представят задължителните и доброволните реквизити в маркировката на пресни плодове и зеленчуци, и въз основа на направения анализ да се установи ролята им върху устойчивото потребление. В разработката е отразено българското и съюзното законодателство в областта на маркировката на пресните плодове и зеленчуци. Извършеното изследване предоставя възможност за проучвания относно пълнотата на законодателната рамка, както и спецификата на реквизитите от маркировката на пресни плодове и зеленчуци. Установена е взаимовръзката между регламентираните нормативни изисквания и устойчивото потребление на пресни плодове и зеленчуци.
Keywords: Устойчиво потребление; Маркировка; Пресни плодове и зеленчуци