Изграждане на Business Intelligence (BI) компетенции на бъдещия счетоводител (Научни трудове, 2023)
Автоматизацията на отчетните процеси през последните години се идентифицира все повече с внедряването и използването на интелигентни системи за планиране и управление на ресурсите (ERP) в предприятията от нефинансовия сектор. Интегрираният софтуер за бизнеса се характеризира с богата функционалност, която осигурява бързина и качество при решаването на счетоводни задачи, в хода на финансовото планиране, анализа, бюджетирането и контрола. Проучванията в практиката на нефинансовите предприятия показват, че най-често съставителят на финансови отчети (макар и не единствен) е специалистът, който работи, {~~респ.~>резп.~~} администрира една система ERP. Това по естествен път налага нуждата специалистът с висше счетоводно-икономическо образование в предприятието да притежава BI компетенции.
Keywords: Ключови индикатори за ефективност; Счетоводство; ERP; BI компетенции; Bi решения