Различия в практиките при изпълнението на поръчки в складовете в българските предприятия - Драгомиров, Николай (Научни трудове, 2023)
Складирането е важна логистична дейност при управлението на материалните потоци във веригата на доставките. За реализацията на това движение в складовете се налага изпълнение на редица свързани дейности, като особено значими са тези по изпълнение на поръчки. Целта на разработката е да анализира практиките в страната и да направи обобщения и изводи за управлението на процесите по събиране и комплектуване на поръчки. В разработката са представени резултати от проведено анкетно проучване сред български търговски и преработвателни предприятия и са посочени някои от управленските практики в тази област. Въз основа на данните са изведени и редица изводи за практиките в страната по отношение на събирането и комплектуването на поръчки, особено в частта приложение на информационни системи и технологии. Също така е обърнато внимание на разликите между търговските и преработвателните предприятия, както и на тези, дължащи се на размера предприятието. Основните изводи са свързани с правилното осъзнаване на значението на тези процеси и същевременно с неусвояването на пълния потенциал на възможностите.
Keywords: Складиране; Събиране на поръчки; Складови процеси