Стратегически аспекти на корпоративната социална отговорност на търговския бизнес - Перков, Венцислав (Научни трудове, 2023)
Корпоративната социална отговорност се възприема като част от стратегическата насоченост на търговските компании за постигане на устойчиво развитие и повишаване на конкурентоспособността. В статията са разгледани различни формулировки с цел изясняване природата на корпоративната социална отговорност и ролята на търговските компании за внедряването й във веригата на доставки. Направен е фрагментарен анализ на част от дейностите, предприети от търговските вериги, работещи на българския пазар през призмата на стратегическа матрица за обследване на корпоративната социална отговорност. В резултат на това е изведена класификация на използваните стратегии за корпоративна социална отговорност от изследваните търговски компании.
Keywords: Търговски вериги; Корпоративна социална отговорност; Стратегия; Търговски бизнес