Свръхпотреблението на ресурси и „трагедията на общите блага“ на Гарет Хардин - Пенкова, Даниела (Научни трудове, 2024)
Пред лицето на световните екологични кризи, свръхпотреблението на природните ресурси е едно от основните икономически предизвикателства на XXI век. Гарет Хардин е известен с есето си „Трагедията на общите блага“, предупреждаващо ни за щетите, които рационално действащите индивиди неминуемо причиняват на околната среда, когато природните ресурси се третират като общи блага. Целта на статията е да анализира приведените от Хардин аргументи. Тезата в текста е, че предпоставките на теорията му и приведените от него примери не доказват „трагедията на общите блага“ и необходимостта от тяхната приватизация или одържавяване.
Keywords: Собственост; Природни ресурси; Гарет хардин; Общи блага; Устойчивост; Свръхпотреблениe