Бедността в социологическа перспектива - Стоилова, Вяра (Научни трудове, 2025)
Статията се фокусира върху бедността, като един от значимите социални проблеми на съвременното общество. Целта на анализа е да се концептуализират някои аспекти на относителната бедност в контекста на теоретичните виждания на Георг Зимел (1858 – 1918). Специален фокус е субективното усещане за бедност, което може да се срещне и при хора, които са извън, определената в обществото „социална територия“ на относителната бедност. Поставя се необходимостта от емпирични изследвания на „нормалната ситуация на бедност“ (Зимел) в условия на задълбочаване на социалните неравенства.
Keywords: Социално изключване; Субективно усещане за бедност; Бедност; Линия на бедност; Относителна бедност