Културната дипломация в ерата на глобалните комуникации: примерът на Евровизия - Розберг, Елена (Научни трудове, 2025)
В статията се разглеждат новите подходи в публичната и културната дипломация, с акцент върху тяхната еволюция в контекста на глобализацията, дигитализацията и влиянието на социалните медии. Основната цел е да се изследва как Конкурсът за песен на Евровизия функционира като платформа за съвременна културна дипломация, в която се апробират нови дипломатически практики в глобализиран медиен и геополитически контекст. Статията анализира Евровизия като инструмент за комуникация на политически послания и изграждане на национален имидж, с примери за използването ѝ като арена за геополитически послания и влияние на социалните медии върху дипломатическите стратегии.
Keywords: Евровизия; Културна дипломация; Глобализация; Цифровизация; Дипломатически актьори