Финансиране на социалните предприятия от Европейския Съюз - Кънева, Аглика (Научни трудове, 2025)
Разработката е посветена на възможностите за финансиране на социални предприятия от Европейския съюз. Изброени са програмите и фондове на Европейския съюз, които предоставят финансови средства за социални предприятия през периода 2014 – 2020 г. Извършен е анализ на усвояването на средствата от Европейския съюз за социални предприятия в България през периода 2014 – 2020 г. Представени са европейските фондове и програми за периода 2021 – 2027 г., от които социалните предприемачи могат да получат финансиране. Разгледани са възможностите за финансиране на социални предприятия от Европейския социален фонд плюс, Програма за европейския единен пазар и програма Еразъм+.
Keywords: Социални предприятия; Финансиране от Европейския съюз; Европейски социален фонд плюс; Програма Еразъм+; Европейски фонд за регионално развитие