Практики и трансформации в луксозното хотелиерство (анализ на успешни устойчиви практики и модели за интеграция на иновации) - Емилова, Ирена (Научни трудове, 2025)
Настоящата статия разглежда ролята на устойчивите иновации в луксозното хотелиерство като стратегически инструмент за повишаване на конкурентоспособността, социалната релевантност и екологичната отговорност. Изследването обхваща международни и български примери (сравнителен анализ). Целта е да се разработи интегративен модел, който обединява технологични, социални, архитектурни и бизнес иновации. Методологията включва систематичен преглед на литературата и анализ на международни и български казуси (Six Senses, 1 Hotels, Svart Hotel, Maslina Resort, Albena Resort, InterContinental Sofia, Kempinski Grand Arena Bansko, Zornitza Family Estate). Резултатите показват, че луксозното хотелиерство функционира като лаборатория за устойчиви трансформации, пренасочвайки значението на лукса от престиж и статус към отговорност и съзнателни изживявания. Предложението предлага оперативна рамка, която може да бъде адаптирана и тествана в различни международни и национални контексти. Ограничение на изследването е концептуалният му характер и липсата на първични данни, но приносът е във формулирането на модел с практическа стойност за управление и стратегическо планиране.
Keywords: Луксозно хотелиерство; Устойчив туризъм; Устойчиви иновации; Конкурентно предимство; Екологично, социално и управленско (ESG); Осъзнат лукс; Дизайн на изживяването