Някои възможности за използване на изкуствен интелект за усъвършенстване на учебните планове във висшите училища подготвящи кадри за бизнеса с недвижими имоти - Стоенчева, Яна (Научни трудове, 2025)
Статията е посветена на възможностите за използване на изкуствен интелект за усъвършенстване на учебните планове в магистърската степен на обучение във висшите училища. Принципно това е творческа дейност, при която трябва да се имат предвид редица съображения както от формален характер, касаещи броя и хорариума на учебните дисциплини, така и от съдържателен характер що се отнася до надграждането на фундамента, получен от бакалавърската степен, съобразяване с потребностите на практиката, поглед в бъдещето на базата на новите електронни технологии и осигуряване на възможност за конкурентоспособност и успешна дългосрочна реализация на обучаваните студенти. На базата на конкретен учебен план е направено сравнение с други висши училища, извършено е пилотно анкетно проучване на мнението на специалисти от практиката, взети са под внимание изискванията на Националната агенция за оценяване и акредитация, взета е под внимание квалификационната характеристика за изследваната специалност и нормативната база в конкретното висше училище и е разработен и апробиран алгоритъм за използване на изкуствен интелект с общ достъп, за да се получат идеи за съчетаване на всички споменати изисквания. Получените резултати са приложими за подобряване на всеки друг план за обучение в магистърска степен във висше училище в България.
Keywords: Образование; Учебен план; Сравнителен анализ; Анкетно проучване; Изкуствен интелект