Стратегическият счетоводен анализ на стойността – революционен етап в развитието на счетоводната наука - Трифонов, Трифон (Научни трудове, 2005)
В студията се изследват същността и особеностите на стратегическия счетоводен мениджмънт – съвременна тема в развитието на счетоводната наука. Определят се различията между оперативния (текущия) и стратегическия анализ, който не трябва да бъде идентифициран с дългосрочно счетоводно изследване. Калкулирането на база дейност и счетоводното бюджетиране се разглеждат като еманация на стратегическия мениджмънт в счетоводна форма. Прави се изводът, че в съответствие с диалектическите закони счетоводният анализ се връща към своите основни икономически изследователски корени.