Организациите с нестопанска цел в процеса на присъединяване към европейската общност - Пожаревска, Румяна (Научни трудове, 2005)
Няма единно становище за същността и обхвата на сектора от икономиката с нестопанска насоченост, както в страните с установена вече практика и теория за организациите с идеална цел, така и в България. Наличието на повече от един термин за един и същ субект, доказал вече своето място и значение за обществено икономическото развитие, се явява проблем, разрешаването на който не би следвало да се отлагат от гледна точка процесите на обединяване на Европа и перспективите за правно регулиране на едно европейско юридическо лице с нестопанска цел. При съпоставянето и критичния анализ на наложилите се български и чужди концепции, авторът прави опит да дефинира понятие за всички организации в страната, чиято крайна цел от дейността е не формиране на финансов резултат, а социално подпомагане, “омекотяване на ударите” от развиващата се пазарна икономика и издигане качеството на живот на обществото.Големият брой учредени формирования с идеална цел в нашата страна, многообразието на уставните им цели и форми на регистрация, липсата на практика и на достатъчно литературни източници, са обективни трудности, пред които са изправени организациите с идеална цел в процеса на присъединяване към Европейската общност. Подобряването на резултатите от дейността им зависят от успешното преодоляване и разрешаване на два основни проблема: дефиниране и актуализиране на механизмите на финансиране и осигуряване на адекватно счетоводно-информационно отразяване на динамика та на тяхното функциониране.