Земеделските производствени кооперации у нас – социални функции и конкурентоспособност - Ракаджийска, Теменуга (Научни трудове, 2006)
Целта на настоящата студия е да акцентира върху социалния аспект на земеделските производствени кооперации като структури на гражданското общество, които чрез своите функции имат възможност да увеличат достъпа до полагаемите се права на включените в тях членове на българското общество, на които, поради тежките условия на прехода, държавата не може да осигури този реален достъп до полагаемите им се права. Тезата, която се аргументира на базата на данните на проведеното през 2002 г. емпирично изследване върху конкурентоспособността на селскостопанските производители е, че конкурентоспособността на земеделските производствени кооперации е необходимо условие за изпълнението на техните социални функции и поради ниската им степен на конкурентоспособност у нас те не могат да изпълняват ефективно тези свои функции.