Философия на ефективното инвестиране на капиталовите пазари - Николова, Надежда (Научни трудове, 2007)
Настоящата студия е опит да се представят върховите постижения на съвременната инвестиционна теория за принципите на ефективното инвестиране във високорискови активи (обикновени акции) на съвременните капиталови пазари. Обект на разглеждане по- конкретно са такива възлови въпроси на тази теория като: връзката и количествената зависимост между инвестиционен риск и възвръщаемост на капитала; компонентите на инвестиционния риск; измерването на риска на индивидуален актив; характеристиката на портфейлните инвестиции и измерването на портфейлния риск; еволюцията на теорията за портфейла и портфейлната диверсификация като метод за ефективно управление на риска при инвестиране на съвременните капиталови пазари.