Краткотрайните биологични активи като обект на счетоводно отразяване - Рупска, Теодора (Научни трудове, 2009)
В студията са изследвани теоретическите и методологически проблеми при счетоводното интерпретиране на краткотрайните биологични активи (КБА). КБА са специфичен обект на управление поради биологическата им природа. Процесът на биологична трансформация е характерен за тях, но се отличава с определена специфика спрямо останалите биологични активи. Дълго време в България към КБА не се били причислявани тези от растителен произход, но тъй като те отговарят на определението за биологичен актив, е предложено те да се причислят към тях. За КБА са характерни риск и неопределеност в по-голяма степен спрямо всички останали ресурси на предприятието. Изследвани са специфичните рискове за КБА и са представени стратегии за управлението им.При счетоводното отчитане на КБА възникват редица проблеми. Част от тях са вследствие на това, че биологичните активи се оценяват по справедлива стойност и се формират разлики между себестойността и нея. В студията са предложени различни модели на счетоводно отчитане на разликите посредством система от специфични, подсметки и аналитични сметки. Друг проблем възниква от факта, че част от счетоводните сметки за отчитане на КБА на практика се използват и за отчитането на активи, които са дълготрайни. Направено е предложение за прецизиране на обхвата и наименованието на някои от инвентарните счетоводни сметки.