Съвременни проблеми при статистическото оценяване на динамиката на цените и стойностните обеми - Цветков, Стоян (Научни трудове, 2009)
Студията е посветена на някои важни проблеми на оценката на различията между стойностни величини, каквито са икономическите показатели, разработвани от съвременната статистика на икономиката. Разискват се предимно практически проблеми на статистическото оценяване в контекста на изискванията на Европейската система от сметки, без да се обръща внимание на спорните теоретични въпроси при избора на индексните формули. Акцентирано е върху част от проблемите по установяване на ценови индекси за целите на дефлирането и са показани възможни решения, прилагани от съвременната статистика. Изследването е предназначено за специалисти от теорията и практиката в областта на икономиката и статистиката на стопанската система, но може да послужи като учебно пособие и за студенти от специалностите „Статистика и иконометрия“ и „Макроикономика“.