Въздействие на средата върху развитието на Европейския съюз - Чанков, Георги (Научни трудове, 2012)
Европейският съюз (ЕС) е сложна социална система, подложен на нов тип външно въздействие след 1989 г. Системният подход позволява прогноза за развитието чрез анализ на взаимодействието между съюза и средата му. Подвижната среда поставя граници пред разширяването на съюза и повишава изискванията към управлението му. По различен начин влияят върху интеграцията главните партньори и конкуренти (САЩ, Япония, Китай, Русия), зависимите региони в Източна Европа и Северна Африка, както и международната институционална рамка (СТО) и трудно контролириуемите транснационални корпорации. В подвижната среда Съюзът се развива в посока гъвкава схема с център и периферия. Интеграцията не е еднократно действие, а процес на възпроизвеждане в общността на променливи интереси около неизменна група общи ценности и цели.