Лобизъм и капитализъм - Цакова, Ивка (Научни трудове, 2012)
Изложението на настоящата студия преследва две основни цели: изясняване на двете понятия (капитализъм и лобизъм) и тяхното концептуално обвързване в съвременния свят. Първо, капитализмът е анализиран като система (икономическа, социална и културна), разкрит е неговият произход, развитие и видове на основата на идеи на автори като: К. Маркс, М. Вебер, Д. Бел, П. Дракър, А. Тофлър, Д. Хелд, Дж. Рифкин, Им. Уолърнстейн, М. Кастелс и др. Понятието за лобизъм, от своя страна, включва неговата поява и развитие в условията на капитализъм, политическа демокрация и правова държава, след което са разкрити спецификата и същността на съвременното лобиране в условията на глобализация. Второ, очертани и анализирани са особеностите на лобирането, детерминирани от съвременния глобален капитализъм като изложението е систематизирано в отговор на въпросите: Кой лобира най-успешно днес? Спрямо кого, пред кого? За какво най-често се лобира? Къде и как се лобира? Изведени са трудностите пред юридическата и етическа регулация на лобистките дейности, провокирани от природата на неолибералния капитализъм в днешното информационно общество, наречено още мрежово. Накрая – в заключение, са направени кратки изводи за съвременния български капитализъм и лобизъм в периода на 20-годишния преход от „държавен социализъм“ към капитализъм и демокрация.