Ефективност на производствените структури в земеделието - Копева, Диана; Маджарова, Светла; Николова, Нина (Научни трудове, 2012)
Изследването на ефективността на земеделските стопанства преди и след присъединяването на страната ни към Европейския съюз дава възможност да се установи тенденцията в развитието на новите земеделски производствени структури. Икономическата ефективност е показателят, който точно идентифицира доколко ефективно земеделските стопанства използват производствените ресурси, като същевременно позволява анализ на това каква комбинация от тях при дадени относителни цени ще доведе до повишаване на тяхната ефективност.Целта на научното изследване е да проучи и анализира ефективността на земеделски стопанства, специализирани в зърнопроизводство, лозарство и зеленчукопроизводство, и да анализира факторите, които влияят върху тяхното икономическо развитие и конкурентоспобност.Анализът на икономическата ефективност на стопанските субекти се състои, от една страна, от анализ на техническата и, от друга – на алокативната ефективност. Настоящата разработка дава възможност директно да се определи икономическата ефективност на земеделските стопанства, специализирани в зърнопроизводство, лозарство и зеленчукопроизводство, с помощта на стохастичната производствена граница. Първичната база данни е събрана чрез структурирани въпросници, с помощта на които са определени четири конвенционални производствени фактора и пет социоикономически, оказващи влияние върху селскостопанското производство.