Проблемът за ефективното лидерство в политическата наука - Дончева, Христина (Научни трудове, 2012)
Ефективното лидерство предполага целенасочена, постоянна и упорита дейност на лидер и последователи за постигане целите на общността. Политическото лидерство е процес, чиито резултати обективно могат да бъдат оценени само след определено време – в неопределеното бъдеще. Тя – лидерската ефективност, е нещо далеч по-сложно от сбора на някакви резултати и трудно се поддава на ясно дефиниране.В студията последователно са анализирани: тясната взаимообвързаност на въпросите за природата и ефективността на лидерския феномен; отношенията лидерство – власт – авторитет, и лидерство – политическа промяна; причините за недостатъчната издържаност на лидерската теория в концептуално отношение и др. Направено е предложение за обогатяване на теоретичната рамка за изследване на лидерството с три допълнителни понятия: предметната човешка дейност, съзнание и личност.В последните две части на изследването са представени и подложени на критичен анализ доминиращите в научната литература теоретични постановки за ефективното лидерство и особено критериите за ефективност. Специално внимание е отделено на проблема за разграничаването на понятията „лидерска ефективност“ и „ефективност на лидерството“. Изведени са и индикатори за проява на ефективното политическо лидерство.