Развитие на транспортния сектор в България в контекста на стратегията за устойчиво развитие на транспорта и икономическата криза в страната - Николова, Христина (Научни трудове, 2014)
Студията представя анализ на ключовите показатели и тенденциите в развитието на транспортния сектор в страната, както и оценка за тяхното съответствие с принципите на устойчивото развитие. Поставен е акцент върху въздействието на икономическата криза и възможностите за постигане на устойчивост в развитието на този сектор на икономиката. Представени са аргументи в защита на тезата, че развитието на транспортния сектор в Република България не осигурява постигане на целите на стратегията за устойчиво развитие и то води до високи обществени разходи за икономиката. За целта са анализирани редица показатели и е разработена матрица за оценка, които дават възможност да се разкрият възможностите за подобряване на привлекателността и конкурентоспособността на транспортния сектор в страната.Отделните раздели на студията насочват към реалните проблеми, които възникват в резултат от очертаните тенденции в развитието на транспорта. Представен е подход, който позволява да се оцени приносът на анализа за разрешаването на проблемите с ефективността от функционирането на транспортния сектор в страната.Целта на студията е да осигури базов анализ за състоянието и развитието на транспортния сектор и въздействието на икономическата криза върху него, въз основа на който могат да се разработват допълнителни изследвания. Тя няма претенции за изчерпателност, а е насочена към очертаването на ключовите проблеми в сектора и към необходимите анализи и изследвания, които следва да допринесат за разкриването на тенденциите и възможностите за решаване на тези проблеми.