Професионалните знания и умения: институционални аспекти и предизвикателства в контекста на настоящия и бъдещия пазар на труда в България - Атанасова, Маргарита; Владимирова, Катя (Научни трудове, 2014)
Развитието на професионалните знания и умения, като ключов компонент на човешкия капитал, на съвременния етап традиционно е обект на политиките в областта на заетостта, образованието и обучението и социалния диалог, както в Европейския съюз (ЕС), така и в България. Теоретичните изследвания и практиката открояват изграждането и усъвършенстването на професионалните знания и умения като сложен процес, който се характеризира с определена институционална рамка, включваща както нормативната база и компетентни обществени организации, така и стратегически и програмни документи. Институционалната рамка в случая се разглежда в контекста на динамичната социално-икономическа среда в България през последните години. В настоящата студия се представят основни аспекти на институционалната рамка на процесите на усъвършенстване на професионалните знания и умения от позициите на състоянието и развитието на пазарите на труда и прилаганите политики по заетостта, образованието и обучението, в т.ч. и с открояване на нарастващата роля на социалните партньори. В тази връзка в студията последователно се представят характеристики на нормативната база, институциите и стратегически документи от областта на професионално образование и обучение, заетост и участието на представителните организации на работодатели и на работници при формиране и реализиране на политиките в посочените области. На основата на направеното проучване се очертават редица предизвикателства пред развитието на професионалното образование и обучение, заетостта и социалния диалог в България в контекста на динамиката на пазара на труда.