Българският преход и пътят на дестабилизация на конституционализма - Тодорова, Елка; Попов, Мирослав (Научни трудове, 2015)
Българската държавност е в криза, основната причина за която е отсъствието на анализ на фактическото състояние на конституционализъм и антиконституционализъм. През изминалия четвърт век редица държавни институции не изпълняваха пълноценно конституционните си задължения към гражданите и към държавността като цяло: а) държавата абдикира от защитата на редица конституционно прокламирани права на гражданите; б) към конституцията се е наложило снизходително отношение, като основни нейни принципи се тълкуват и развиват в текущото законодателство по начин, различен от действителния смисъл на конституционните норми; в) проблематизират се основополагащи за модерния парламентаризъм практики; г) дезавуират се основните клетки на демократичното общество.Вместо да се направи аналитичен преглед и оценка на състоянието на българското правосъдие, се фабрикува правораздавателен нихилизъм. Войната срещу българската държавност се води с много мотиви, сред които основните са икономически интереси и некомпетентност.