Икономическо измерение на престъпленията срещу културно-историческото и археологическо наследство - Ножаров, Щерьо (Научни трудове, 2015)
Публикацията представлява едно от първите изследвания на икономическите измерения на престъпленията срещу културно-историческото и археологическото наследство. Липсата на изследвания в тази област до момента се дължи на неравно-мерната им глобална разпространеност и неясно определяната икономическа стойност на щетите, които те причиняват на обществото в национален и глобален план, спрямо сегашните и спрямо бъдещите поколения. Авторът използва класическите модели на Бекер и Фриймън, като ги модифицира и допълва с инструменти на икономикса на културата, базирани на стойностите на неупотреба. Моделът се опитва да определи алтернативната цена на този тип престъпления при няколко сценария и въз основа на това да определи степен на ограничаването им на поносима за обществото цена и при повишаване на публичните ползи от опазване на световното и националното културно наследство.