Социална оценка на политиките за трудова, образователна и културна интеграция на имигрантите в България - Христов, Йоан (Научни трудове, 2016)
Въпросът за интеграцията на имигрантите в българското общество се издига като възлов за европейското развитие на България. За да постигнат необходимите резултати, интеграционните политики имат нужда от сериозно оптимизиране. Необходимо е създаването на механизми за ефективното им прилагане, за да се посрещнат адекватно предизвикателствата на времето, свързани с миграционния натиск към страната.Изводите от изследването на политиките за трудова, образователна и културна интеграция на имигрантите в българското общество могат да послужат за коригиране на някои прилагани мерки и осъществявани практики и заместването им с по-адекватни и целесъобразни действия. Постигнатите резултати биха могли да подпомогнат ефективността на провежданите политики, да допринесат за рационализирането на процеса на тяхното реализиране и да оптимизират въздействието на интеграционните дейности и мерки.За успешна интеграция са необходими политически интервенции, които да са съобразени с държавните приоритети, но и с поетите международни задължения. От особена важност е българските държавници, ангажирани с формулирането и реализацията на интеграционните политики, да проявят политическа воля за осъществяването им на практика и превръщането им в живо дело.