Влияние на международната търговия върху бедността - Гечев, Васил (Научни трудове, 2016)
Международната търговия е един от най-бързо развиващите се отрасли на световната икономика, като за периода 1990-2010 г. световният търговски оборот на стоки нараства от 7.1 трилиона до 30.8 трилиона; за същия период броят на крайно бедните (живеещи с до 1.25/ден) в световен мащаб намалява с близо 800 млн. души. Именно това паралелно увеличаване на търговските обеми и намаляване на крайната бедност е отправната точка на макрониво, от която започва анализът. Поради обстоятелството, че при търговията и бедността не е налице едноизмерна причинно-следствена връзка, влиянието на търговията върху бедността е изследвано посредством статичните и динамичните ефекти от търговията. Анализът е базиран на широкообхватна емпирика, включваща държави от регионите с най-висока концентрация на крайна бедност – Африка, Азия и Латинска Америка. Основната теза на научния труд е, че в дългосрочен план положителните промени при ситуацията с бедността зависят от реализираните динамични ефекти от търговията.