Бежанският поток и международният тероризъм – главно европейски проблем, но с исторически корени и геополитически измерения - Стоянов, Велчо (Научни трудове, 2016)
Безспорно е, че въпросът, свързан с бежанците и тероризма, се превръща във все по-актуален и преди всичко европейски проблем, но с много по-широки измерения, които имат вече геополитически характер. Той обаче придобива още по-голяма актуалност и значение след двете трагични терористични събития, осъществени в Париж през м. ноември 2015 г. и в Брюксел – през м. март 2016 година. За съжаление обаче, при тяхното анализиране и коментиране и при опитите за противопоставяне, справяне и преодоляване на тези трагични събития, се подценяват и едва ли не се игнорират някои исторически корени и основополагащите причини, които ги провокират. Именно това е целта на настоящата студия: първо, да обърнем внимание на историческите им „корени“ и, второ, да се опитаме да разкрием техните основополагащи предпоставки, основания и причини, но във възможно най-синтезиран вид, защото тематиката и проблематиката е доста обширна и сложна.