Църковната икономика: теоретични основи и емпиричен анализ - Илиев, Петкан (Научни трудове, 2017)
Стопанската дейност на религиозните организации и икономическите им взаимоотношения с останалите стопански агенти (домакинства, фирми и държава) са слабо изследвани, но от научна гледна точка представляват една изключително интересна сфера за анализ. Целта на това изследване е да се обосноват теоретичните основи на църковната икономика и да се направи емпиричен анализ на нейното функциониране и механизъм на действие. Същевременно в изследването се търси потвърждение на следната научно-изследователска теза: църковната икономика е важен елемент от националното стопанство, създаваща БВП и генерираща определена заетост, и като такава, на базата на съществуващите теоретически концепции, я дефинираме и определяме нейните съставни елементи и особености, което следва да ни послужи за създаването на методологически модел за нейното измерване и оценка.На базата на теоретико-аналитичния подход са дефинирани категориите икономикс на религията и религиозна икономика (икономика на религиозната дейност), като въвеждаме различното в съдържателно отношение понятие „църковна икономика“, което ни дава възможност да обхванем цялостната религиозната дейност в нейния социално-икономически аспект. Данните за социално-икономическата дейност на църквата са на първо място, ограничени и ненадеждни. Официалната статистика събира много тесен кръг информация за дейността на религиозните организации. Въпреки този ограничителен параметър, е направен първи опит в българската икономическа литература за теоретико-емпиричен анализ на църковната икономика.