Kритерии и методи за селектиране на проект в проектно портфолио в съвременните бизнес условия - Ангелова, Антоанета (Научни трудове, 2017)
Разбирането на ролята на проектното управление за постигане на стратегическите цели на организацията се увеличава значително през последните години. Тази роля е ключова от гледна точка на потенциала за растеж на организацията и засилването на конкурентните й позиции. В духа на това предизвикателство в съвременните условия все по-често се използват методи за управление на проектно портфолио. Настоящата студия има за цел да представи проведеното емпирично проучване сред експерти в областта на управлението на проекти, свързано с изследването на набор от критерии и методи и за селектиране на проект в проектно портфолио. Разработен е оригинален авторов въпросник и е приложена методология на експертната оценка, като са обобщени мненията на тесни специалисти от практиката в тази област. Една от основните задачи на разработката е представянето на основните понятия, свързани със същността на проектното портфолио, неговото управление и селектирането на проекти в него. Показани са различен набор от инструменти и методи за избор на проект и определен набор от подходящи критерии, които биха били от полза в процеса на селектиране на проект в проектно портфолио. Осъществен е анализ на получените резултати и са изведени възможностите за селектиране на проект в проектно портфолио в съвременните бизнес условия. Ограничения: извадката отговоря на принципа на „отзовалите се“.