Британската идентичност и корените на британския евроскептицизъм - Братанова, Калина (Научни трудове, 2018)
Целта на настоящата статия е да се идентифицират аспектите на британската идентичност, които предопределят традиционния за Великобритания евроскептицизъм. Идентичността характеристики на световната сила са свързани с идеите за свобода и демокрация, свободна търговия, толерантност, ангажираност, както и с нормите на суверенитет и добро управление и са фактор на безпрецедентния Брекзит. Аргументира се теоретичен модел за анализ на идентичността като фактор на съвременната система на международните отношения с три аспекта: плурализъм на идентичността, темпоралното й измерение и дискурсното й конструиране.