Политическа икономия на движението за социален кредит - Стоянов, Петър (Научни трудове, 2018)
В период, когато обществено-икономическите отношения се намират в процес на дълбока криза, ортодоксалната политическа икономия започва да губи стойност за сметка на неортодоксални мислители. Целта на този доклад, от една страна, е да представи оригиналните приноси на школата за социален кредит в полето на политическата икономия, изяснявайки причините, поради които тя е останала неразбрана, игнорирана и дори цензурирана. От друга страна, той може да се разглежда и като кратко въведение към бъдеща монография за едно по-задълбочено и цялостно изследване на политико-икономическата философия на Клифърд Дъглас. За разлика от масовата икономическа наука, основана на неадекватните предположенията за общо конкурентно пазарно равновесие, неутралитета на банките и парите, революционният анализ на Дъглас трябва да се разглежда като цялостна икономическа школа, базирана на теорията за общото пазарно неравновесие.