Неизбежна взаимна необходимост по пътя към проблемите на бъдещето - Тошкова, Светла (Научни трудове, 2018)
Студията представя разбирането за връзките между икономическата теория, историята и философията в контекста на съвременното развитие на политикоикономическите анализи и интердисциплинарните изследвания и зависимости в науката. Потърсени са основанията за взаимно обвързване и изучаване на съвременните политикоикономически системи и методологическите им основания в съвременните философско-икономически изследвания и стопанско-исторически реалности и характеристики. Изразено е мнението за необходимостта от създаване на теоретичните основи на изследователска програма в областта на съвременните схващания за ролята и мястото на политическата икономия в посока на използване историческия контекст на развитието на науката, стопанско-историческите корени на политико-икономическото знание и философските системи, върху които са се изграждали концептуално и методологически икономическите теории.