Дуалистичната природа на обекта на интелектуална собственост „промишлен дизайн“ - Маркова, Мария (Научни трудове, 2018)
Актуалността на проблема за представяне на обекта „промишлен дизайн“ като правен инструмент за закрила на продуктови иновации и бизнес идентификатори е продиктувана от непълното познаване на неговите правни характеристики и възможностите за извличане на икономическа изгода при използването му в бизнеса.Целта на студията е да представи правната регламентация на обекта „промишлен дизайн“ в международен и национален аспект и възможностите за закрила продуктови решения и на идентифциращи бизнеса творчески решения като рекламни материали, документи, символи и лога чрез обекта „промишлен дизайн“, техните икономически функции в условията на съвременния конкурентен пазар. Представени са резултатите от проведено изследване за регистрационната активност в промишления дизайн в България по данни на Патентно ведомство, съпътствано от анализ и препоръки към бизнеса.Изследването е проведено в рамките на времево ограничение 1999 – 2017 г, тъй като авторът има предвид влезлия в сила през 1999 година Закон за промишления дизайн, своя професионален опит и публично достъпната информация за активността на българските физически и юридически лица – създатели на творчески дизайнерски решения.В резултат на теоретичния анализ и проведеното проучване, авторът формира извод, че обектът „промишлен дизайн“ е подходящ правен инструмент за закрила на „малки“ продуктови иновации и бизнес идентификатори – дизайн резултати с правни последици за притежателя им от значимост на съвременния конкурентен глобален и наситен пазар. Познаването и използването му от българските бизнес субекти би било полезно с оглед на осигуряване на правна закрила, бариера пред чужди недобросъвестни действия на копиране и имитиране и по-добри икономически резултати.