Дигиталните умения в ЕС: клъстер анализ - Величков, Николай; Стефанова, Кристина (Научни трудове, 2018)
Целта на статията е да се изведат различията между държавите-членки в Европейския съюз по отношение на дигиталните умения сред населението, като наред с това се очертават и приликите между отделни държави, формиращи общ модел. Чрез приложението на метода на клъстер анализ се достига до извода, че степента на дигитална компетентност на населението може да се възприеме като съществен разграничителен белег за обособяването на отделни модели в рамките на ЕС. В същото време се доказва, че съществуват прилики между страни, които са със сравнително близко географско положение и сходна степен на икономическо развитие.