Иновативните градове – съвременна концепция за развитието им - Чобанова, Росица (Научни трудове, 2018)
Прави се опит да се постигне по-добро разбиране на концепцията за иновативните градове, като концепция за териториално развитие, в условия на ускорена промяна на използваните технологии и съпътстващата я урбанизация. Във връзка с това основното предизвикателство за политиката на Европейско и национално равнище е създаване на нова парадигма в подкрепа на проектирането на градското управление. На базата на анализ и обобщение на литературни източници и резултати от наблюдения са характеризирани причините за възникването, сценарии за бъдещото развитие на иновативните градове. Накрая е направено обобщение и са формулирани препоръки за управлението на градовете.