„Хубавата Елена“ на Близкия изток – Сирия през теориите на международните отношения - Василева, Евгения (Научни трудове, 2018)
Основната цел на статията е да представи аналитична рефлексия на научен разговор, проведен под формата на конференция. Статията е структурирана по две измерения.Първо, това са темите на основните изказвания и застъпените в тях позиции.Второто са теоретичните направления в изследването на международните отношения, към които темите и позициите могат да бъдат отнесени и да се провери обяснителната сила на теориите.Дефанзивният реализъм дава възможно обяснение защо „ситуацията“ в Сирия продължава толкова дълго време.Офанзивният реализъм дава идеи за разбиране на високите нива на ескалация в Сирия. Позициите между дефанзивния реализъм илиберализма се сближават по отношение ролята на малките участници и потенциала на отбранителните предимства.Системният подход усложнява анализа до степен, в която можем подробно да опишем и схематично да прогнозираме.Неолибералната позиция се доближава до тази на дефанзивния реализъм за това, че в Сирия най-големият губещ се оказва ЕС. Накрая, когато се опитваме да прогнозираме, какво ще се случи в Сирия е важно знанието, защото манипулациите са повече. И двете обаче (знание и манипулации) сасоциално конструирани и се подчиняват на принципа „и така нататък“, т.е. човешката история ще се повтаря, променя и продължава.