Ипотечното кредитиране – ключов фактор на пазара на жилищни недвижими имоти - Стефанов, Драгомир (Научни трудове, 2018)
Пазарът на жилищни недвижими имоти е един от най-динамично развиващите се и значими пазари за всяко общество. Основната задача на настоящето изследване е да анализира факторите, които влияят най-силно върху този пазар и по-конкретно ипотечното кредитиране. За целта са изследвани лихвените проценти и обемът на отпуснатите на домакинствата жилищни кредити у нас през периода 2007 – 2018 година. Направените изводи потвърждават тезата на автора, че ипотечното кредитиране е ключов фактор на имотния пазар и може да послужи на потенциалните инвеститори и предприемачи при прогнозирането на пазарните тенденции.