Съдбата на българите в Република Албания след Руско-турската освободителна война - Манчева, Галя (Научни трудове, 2019)
Настоящото изследване си поставя за цел да проследи съдбата на българското малцинство в рамките на днешна Република Албания в периода от Руско-турската освободителна война до наши дни. Целта е конкретизирана посредством две основни задачи: (1) да се изведат историческите предпоставки за заселване на българско население на територията на днешна Република Албания и (2) да се очертае политиката на Република България по отношение на българското население на територията на днешна Република Албания от Руско-турската освободителна война до днес.За постигането на изследователските задачи условно са обособени два основни периода: първи период – от първото заселване на българи по днешните земи на Република Албания до Руско-турската освободителна война (V-XIX век) и втори период – от Руско-турската освободителна война до наши дни (XIX-XXI век). Периодът до Руско-турската освободителна война включва ретроспективен анализ на историческите предпоставки за заселване на българско население в земите на днешна Република Албания, като са обособени два подпериода: период до XV в. и период на Османска империя. Вторият, условно разграничен главен период – след Руско-турската освободителна война, е представен посредством три подпериода: досоциалистически, социалистически и постсоциалитически период. Коментирано е актуалното състояние на българо-албанските отношения, както и перспективите пред българското малцинство, живеещо в границите на днешна Република Албания.