Българската конституционна идентичност: проблеми и възможности - Асенов, Симеон (Научни трудове, 2019)
Статията анализира концептуалното съдържание и практическото значение на понятието „конституционна идентичност” за защита на суверенитета на нашата страна в началото на XXI век, в условията на задълбочаваща се политическа интеграция в Европейския съюз. Констатира се дефицит на познаване на конституционната идентичност и нейните потенциални възможности за ограничаване на трансфера на държавен суверенитет към ЕС или други международни организации. В методологическо отношение статията е изградена върху интердисциплинарен подход, който съчетава конституционноправен и политологичен анализ на изследвания проблем.