Политическото сътрудничество на Балканите: вътрешни импулси и външни фактори - Бакалова, Мария; Първанов, Антон (Научни трудове, 2019)
Статията изследва регионалното сътрудничество на Балканите като търси исторически примери за успешно сътрудничество и се фокусира върху развитието му след края на Студената война. Основният въпрос е "Защо през последните три десетилетия политическото сътрудничество на Балканите стагнира?". Отговорите се търсят основно в историята и минали отношения в региона и/или във влиянието на външни фактори и намесата на извънрегионални участници. Нашето твърдение обаче е, че отговорите трябва да се търсят и на регионално и вътрешно политическо равнище в мотивацията и поведението на регионалните участници.