Застаряването на населението – фактор за повишаване на потребността от услуги за дългосрочна грижа в България - Пандурска, Ралица (Научни трудове, 2019)
Социалните системи на страните и особено пенсионно и здравноосигурителните изпитват силно влияние от демографските трансформации. Това поражда необходимостта от тяхното адаптиране към променящата се демографска и социално-икономическа среда.Настоящото изследване си поставя за цел да открои проблемите, свързани с нарастването на необходимостта от дългосрочна грижа за възрастните хора в България и повишаването на зависимостта им от роднини и грижите на държавата.За постигането на теза цел се поставят няколко по-важни задачи, свързани с извършване на анализ на демографските показатели, обуславящи застаряването на населението в България; проследяване на взаимовръзката между нарастването на средната възраст и застаряването на населението и увеличаване на потребности от дългосрочна грижа за лицата; фокусиране върху основните моменти на Националната стратегия за дългосрочна грижа в България; отправяне на някои препоръки за подобряване качеството на дългосрочната грижа в страната.Използвани са аналитичният, сравнителният, индуктивният и дедуктивният методи.В резултат на извършените проучвания и анализа на демографските процеси и фактори, обуславящи застаряването на населението в България, е доказана безспорната необходимост от дългосрочна грижа за възрастните хора. На тази база са представени основните мерки, които е необходимо да се предприемат, за да се преодолее зависимостта на възрастните хора и да се насърчи техния пълноценен живот.