България мимоходом: старата и новата България в пътеписите на Патрик Лий Фърмор и Ник Хънт - Бойчева, Мая (Научни трудове, 2020)
Статията сравнява текстовете на два британски пътеписа за пътешествия из България в два различни исторически периода. Изтъква се приемственост в представянето на България чрез устойчиви лайтмотиви и тропи и чрез акцентиране на бинарностите свой-чужд, изток-запад. Статията разглежда пътеписите като политически текстове, възпроизвеждащи константите на контролираното представяне на България, което проблематизира българското като чуждо, източно или периферно. Наред с това се отбелязва появата на нови репрезентативни стратегии, загатващи за уязвимостта на доминиращия негативен дискурс.