Метафоричното говорене за корупцията в българския медиен дискурс - Пенчева, Антония (Научни трудове, 2020)
Като злободневен социален проблем на съвремието корупцията продължава да бъде в центъра на вниманието на обществата, националните държави, международните организации и да ангажира усилията им за решаване на проблемите, свързани с нея. В редица анализи се подчертава, че глобализацията на това явление все повече се възприема като една от сериозните заплахи на съвременния свят.В статията са разгледани концептуалните метафори в медийния и политическия дискурс. Публицистичните текстове транслират антикорупционните мерки, предлагани от политическите партии или предприемани от държавните органи, и същевременно осветяват възприемането на феномена корупция от обществото.Метафоричните модели, разгледани в четири раздела – антропоморфни метафори, социоморфни метафори, природоморфни метафори и артефактни метафори – демонстрират универсалните и специфичните особености на осмислянето на феномена корупция в българското национално съзнание. Открояването на тези модели е важно, защото "те могат да влияят на общественото мнение, да формират определено отношение към важните събития и личности в съвременната българска действителност" (Цонева, 2012). Чрез конкретни примери се посочват модели за въздействие върху емоциите и възгледите на обществото в епохата на постистината, базирани на "говоренето" за борба с корупцията, което до голяма степен заменя ефективната борба с корупцията.