Разпределение на дохода: значение, форми и взаимовръзка - Мавров, Христо (Научни трудове, 2020)
В статията в исторически контекст е показана еволюцията в разбиранията за значението на разпределението на дохода за икономическото развитие и са потърсени причините за подценяването на този проблем от икономическата наука. На основата на регресионен анализ за десет страни от ОИСР е установена силна корелационна зависимост между функционалното и персонално разпределение на дохода. Теоретичното обосноваване и моделиране на тази взаимовръзка е предстояща задача на икономическата теория.