Алтернативните инвестиции – възможности и предизвикателства пред капиталовите пенсионни фондове - Данева, Иванка (Научни трудове, 2020)
В статията се разглеждат съвременни аспекти на вложенията в алтернативни инвестиции в портфейла на капиталовопокривните пенсионни фондове. Характеризират се ползите от алтернативните инвестиции и се очертават възможните форми на инвестиции в инфраструктурни обекти. Акцентира се върху спецификата на рисковете при инфраструктурни вложения и тяхното класифициране. Отделено е място на регулациите и практиките на пенсионните фондове за инвестиране в алтернативни активи в т.ч. в инфраструктурни проекти посредством гама от класове финансови инструменти. Прегледът на действащата в нашата страна нормативна уредба очертава насоки за изменения на инвестиционните ограничения при въвеждане на портфейли с различен рисков профил при пенсионните фондове при едновременното създаване на подходящи финансови инструменти вътре в страната за инвестиции в инфраструктурни проекти.