Структурни характеристики на икономическия растеж в България - Ралева, Стела (Научни трудове, 2020)
В доклада се анализират структурните особености на БВП и неговата динамика в България, интерпретират се произтичащите от тях перспективи за реализиране на икономически растеж и се оценява степента на структурна конвергенция на българската икономика към Еврозоната. В него се правят заключенията, че услугите имат доминиращ принос в равнището и динамиката на БДС и че България конвергира най-силно при индустрията и най-слабо при селското, горско и рибно стопанство, като общото отклонение в производствената структура не клони към съкращаване. В доходната структура нарастването на относителния дял на компенсацията на наетите води до сближаване с Еврозоната, но има неблагоприятен ефект върху инвестициите и икономическия растеж.