Шиизмът – религиозната форма на идеята за социална промяна - Тодорова, Богдана (Научни трудове, 2020)
Иран е лоното на шиизма. Статията има за цел да проследи и анализира ролята и мястото на исляма в Иран, да разгледа догматичните различия между сунити и шиити, в контекста на геостратегическото съперничество между Иран и Саудитска Арабия. Апробирана е тезата, че шиизмът е религиозната форма на идеята за социална промяна, чрез интердисциплинарен и проблемно-тематичен подход. Предложени са оригинални идеи и литература, с цел обогатяване на българското научно познание за шиитския ислям, имащи научно-приложен ефект.