Намаляване на въглеродния отпечатък във веригата на доставките - Стефанов, Мирослав (Научни трудове, 2020)
Преходът към икономика с ниска въглеродна интензивност налага търсене на решения за повишаване на енергийната ефективност и редуциране на генерираните парникови газове. Тези въпроси засягат и веригите за доставка, тъй като логистичните дейности са енергоемки и се отразяват негативно върху околната среда, посредством приноса си към промените в климата. Настоящата статия си поставя за цел да разкрие някои устойчиви логистични практики за намаляване на въглеродния отпечатък във веригите на доставките в България, да установи дали се измерва ефектът от тяхното прилагане и на тази база да идентифицира области за продължаване на изследванията в областта. Представените устойчиви логистични практики са изучени въз основа на данни от интернет сайтове и онлайн медии, които са обработени с помощта на контент анализ. Резултатите от изследването показват, че българските организации вече прилагат практики за намаляване на въглеродния отпечатък във веригата на доставките – в отделни логистични дейности, фази и в цялата верига на доставките, а бизнес организациите с българско и чуждестранно участие в капитала осъзнават отговорността си към климатичните промени. Отделно от това се констатира необходимостта от по-широкото прилагане на адекватни методики и алгоритми за калкулиране на спестените въглеродни емисии. Въз основа на резултатите от изследването са осигурени препоръки към две групи заинтересовани страни – бизнес организациите и научната общност. Идентифицирани са направления за провеждане на бъдещи изследвания и са представени подходящи методи за тяхното провеждане.